сряда, 31 декември 2008 г.

Покер правила

Една много интересна и смея да кажа занимателна игра.
Покер правила
Какво е покер?

Покер се играе в зали за карти (много от които са в казина) из цял свят. От десетилетия се играят и "домашни игри" макар, че ня някои места те не са легални. А в последните години покер се играе и по интернет - като по този начин хората могат да играят каквито игри пожелаят, с неограничена продължителност - винаги с изобилие от опоненти готови да се изправят срещу тях.
Топ онлайн покер страници като Full Tilt Poker, Poker Stars, и Everest Poker имат реално хиляди играчи, играещи всеки ден. Всякакви възможни игри, включително много популярния Texas Hold 'em се играят на нива от .01 до хиляди долари на ръка - всеки ден. След глобалното разрастване на покера по тези уеб страници вече денонощно има десетки хиляди играчи, играещи срещу противници които, може да са на 10,000 км от тях.
Обстановката
Онлайн Покер
Без притеснения от лоши ходове, без задимена обстановка и от комфорта на домашния уют, онлайн покерът се е превърнал в място където може да играеш денонощно. Можеш да се включиш в игри с истински пари (real money) с минимални залози от по 4 цента, както и в безплатни игри (play money) докато се усъвършенстваш в избраната от теб игра.
Покер на живо Онлайн Покер
Залите за покер игра започват все повече да организират събития за начинаещи, като повечето от тях предлагат поне веднъж седмично вечер за начинаещи (beginners night). Играта на живо е по бавна от играта в интернет поради факта, че човек трябва да разбърква и раздава картите. Много от залите за игра имат различни правила и за това винаги трябва да проверявате какво се очаква от вас преди да се присъедините, например в ниско платени турнири или вечер за начинаещи може да ви помолят да раздадете на останалите играчи и на себе си (self deal).
Играчите
Броя на играчите може да варира от 2-ма (heads up) до 10 при турнир на една маса (single table tournaments) или игра на пари. Турнирите, които се провеждат на повече от една маса (multi table tournaments) нямат ограничения за броя на играчите, с изключение на случаите, в които има специално изискване от страна на организатора и често може да включват по над 1000 играча. Обикновено за турнир с 10 играча наградния фонд се разпределя между първите 3-ма, най-често по следния начин: 50% за 1-во място, 30% за 2-ро и 20% за 3то.
Покер ръце
Почти всяка игра се играе с едно тесте от 52 карти. При най-популярната игра Texas Hold'em реда на подреждане ръцете от най-силната към най-слабата ръка е както следва:
Кралски Флъш - Асо, Поп, Дама, Вале и 10-ка - от една боя.
Пореден Флъш -От 9, 10, Вале, Дама, Поп (от една боя) - най-силният до съответно Асо, 2, 3, 4, 5 (от една боя) - най-слабият.
4 еднакви карти. - Всички четири еднакви карти.
Фул Хаус - Три еднакви + две други две еднакви карти в една ръка. Пример: Дама, Дама, Дама, Асо, Асо.
Флъш - Пет които и да е карти от една боя.
Поредни карти (straight) - Пет последователни карти, Пример: 4, 5, 6, 7, 8 (от различни бои).
Три еднакви карти - Всеки три еднакви карти.
Два Чифта - Пример: Асо, Асо, Поп, Поп.
Чифт - Всеки две еднакви карти.
Висока карта - Най-високата карта в ръката ти.
Първата игра, стъпка по стъпка
Да предположим че играете в турнир с 10 участника (Sit N Go Tournament) в интернет:
1.Когато всичките десет места бъдат заети, играта може да започне.
2.Играта започва с двамата играчи седящи след раздаващия (бутон с буквата "D" в средата) които последователно правят залог "на тъмно" наречен още блайнд (blind): за играча непосредствено след раздаващия - малък блайнд (Small Blind) и за следващия - голям блайнд (Big Blind).
3.На всеки играч се раздават по две карти. Играчът намиращ се непосредствено след големия блайнд е 1-ви в раздаването.
4.Когато дойде вашият ред имате възможност да платите (Call), да вдигнете залога (Raise) или да се откажете (Fold). Ако сте на малък блайнд вече сте заложили половината от необходимата сума чрез своя залог "на тъмно", която е нужна за да видите картите нататък. Ако сте на голям блайнд вече сте заложили сумата, която е нужна за да видите флопа, освен ако играч преди вас не е вдигнал залога в съответното раздаване. Ако преди вас има повдигане на залога имате три варианта: да подвигнете на свой ред залога (Re-Raise), да платите (Call), или да се откажете (Fold).
5.Флоп (The Flop): Раздават се три общи карти обърнати с лице нагоре в средата на масата. Всеки играч не масата, който не е хвърлил своите карти преди флопа може сега да използва тези карти за да усили ръката си, на този етап следва нов кръг на залагания. Ако никой преди вас не е заложил можете просто да пасувате (Check) и да видите следващата карта без да залагате повече пари или чипове. Ако играч преди вас е направил залог трябва да го платите или да повдигнете на свой ред (re-raise) ако искате да видите следващата карта, в противен случай трябва да се откажете (Fold).
6.Търн (Ther Turn): Четвърта обща карта се раздава обърната с лице нагоре. Отново всеки останал в раздаването играч може да пасува, да плати, да повдигне на свой ред залога или да се откаже в зависимост от действията на другите играчи.
7.Ривър (The River): Петата и последна обща карта, обърната с лице нагоре. Това е и последния кръг от залози. Ако играч направи залог и друг му плати, двамата обръщат своите две карти и по-силната ръка образувана с или без помощта на общите карти печели.
8.Ако по време на някой от кръговете за залагания играч заложи сума, която не му бъде платена то същият печели цялата натрупана до момента сума (Pot). Този играч има избора да покаже своите карти на масата или да ги скрие (Muck).
9.Когато някой от играчите спечели раздаването то приключва и започва ново. Раздаващият (бутон D) се премества с едно място по часовниковата стрелка. В турнирни игри блайндовете нарастват на определен период от време.
10.След като отпадне и последния играч, наградният фонд се разпределя и играта приключва.
Оригиналният текст можете да откриете на aдрес http://www.bg.pokernews.com/

2 коментара:

  1. Абе не се занимавай с глупости...Дай правилата на белотеца да можем да го раздаваме с повече хора...Какво е това Покер...BELOT FOREVER!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Ръкопляскайте за този човек който знае каде е истината. Браво баце - тоя е малък и още не е усетил силата на картите!!! Ша порасне ша стане 12 клас и ша се сцепва от белотец ама така е зор докато на човек му дойде акъла ама белотеца си е белотец мани ги тия пущиняци ша ми играят покер --- шшшшшшш кви са тия глупости давай да раздавам и да почваме белота
    :D

    ОтговорИзтриване